La ce ajuta apertura?
Dintre toate setarile unui aparat de fotografiat, apertura este cea mai confuza. Spre deosebire de timpul de expunere si ISO, are doua functii distincte. Primul, profunzimea de camp, intr-adevar este singurul lucrul important de stapanit in fotografie; alegerea adancimii corecte a campului duce fotografiile de la instantanee la imagini profesionale.
Pur si simplu, adancimea de camp este o gama de distante in jurul subiectului (cunoscut sub numele de planul focal), care au claritate acceptabila. Nu e nici o schimbare brusca de la clar la nedefinit – adancimea de camp apare ca o tranzitie treptata. Deci, cum putem spune daca fotografia noastra va avea o adancime mica de camp (foarte putin in spatele subiectului este clar), sau o adancime mare a campului (toata fotografia este clara).
Apertura, si, prin urmare, profunzimea campului, este controlata de butonul f-stop. O mica profunzime a campului este reprezentata de un mic numar f (de exemplu, F4), in timp ce, o adancime mare a campului este reprezentata de un numar mare de f (de exemplu, F22). O adancime mare de camp este frecvent utilizat pentru fotografii de peisaj, unde intreaga imagine trebuie sa fie clara. De asemenea, veti vedea adancimi mai mici de camp utilizate in portrete, pentru a izola subiectul de fundal.
Butonul F-stop al camerei controleaza de asemenea, cantitatea de lumina care trece prin irisul de lentilei. Aici e locul unde lucrurile pot deveni un pic confuze. O apertura mare este, de fapt reprezentat de un mic numar f. Deci F2, de exemplu, ar fi o apertura mare, deoarece permite ca multa lumina sa treaca prin obiectiv. In schimb, F22 este o apertura mica, deoarece deschiderea irisului din obiectiv va fi mica si doar lasa o cantitate mica de lumina inauntru. In lumea fotografiei, comun e argoul este „obturare” (a face apertura mai mica) sau „deschidere „(a face apertura mai mare).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu